Lammelår med gresk vri


Gjennom år har jeg hatt tradisjon for at lammelår krever følge av hvitløk og rosmarin. I dag valgte jeg en gresk vri jeg fant i boken til Tessa Kiros. Det ble et utrolig vellykket resultat. Mmmmm… Hva er det så som gjør dette måltidet annerledes enn tidligere middager med lammelår? Hvitløken er fraværende i lammelåret, så også rosmarinen. Smakstilsetningene denne gangen var sitroner og oregano. Sitroner er en fantastisk frukt som jeg etterhvert har skjønt verdien av i sammenhenger jeg ikke brukte den før. Her var ei heller fløtegratinerte poteter, men poteter som gjennom timer sammen med låret absorberer smakene fra sitroner, olivenolje, oregano og kjøttkraft. Som følge hadde jeg tzatsiki (mengder ble fortært), salat og en god rødvin. Dette må bare anbefales, og en varm takk sendes Tessa Kiros for tipset jeg fikk når jeg leste boken hennes Multer og makrellskyer.

Oppskriften hennes, som er å finne under kapittelet Hellas,  anbefaler jeg herved:

LAMMELÅR MED OREGANO OG SITRON

1 1/2 kg lammelår med bein

saften av 2 sitroner

1 ss tørket oregano

2 ss smør

3 ss olivenolje

poteter

Forvarm stekovnen til 220C. Skyll og renskjær lammekjøttet for overflødig fett. Legg kjøttet i en stor langpanne. Gni kjøttet godt inn med sitronsaft. Dryss rikelig med salt og pepper over. Smudre oregano over kjøttet. Fordel smøret i klatter på toppen. Hell 2 1/2 dl vann i pannen rundt lammet. Drypp med olivenolje. Stek lammelåret i omkring 25-30 min på hver side, eller til det er brunt over det hele.

Skrell i mellomtiden potetene (jeg tok tre poteter per person) og skjær dem i passselig store terninger. Fordel potetterningene rundt det stekte kjøttet. Dryss med litt salt (jeg bruker kun Maldon). Snu potetene med tresleiv – de skal være dekket med sjy. Tilsett eventuelt litt mer vann hvis det har fordampet. Dekk langpannen med aluminumsfolie. Skru ned ovnstemperaturen til 180 C. Stek i ytterligere rundt 2 1/2 time. Snu kjøttet minst en gang under stekingen. Snu også potetene en gang i blant. Dersom lammekjøttet ikke blir brunt nok, fjerner du folien i de siste 30 minuttene av steketiden. Server retten varm på et stort serveringsfat med en salat eller ganske enkelt noen kokte grønnsaker ved siden av. Litt tzatsiki smaker også godt til.

Alt ved først munnfull kom et unisont mmmmm… rundt bordet. Dette smakte fantastisk. Som dessert valgte jeg denne gangen et kontra til den slow food som lammekjøttet representerte,  brownies på bakgrunn av ferdig melblanding. Ferdig på en halvtime, mens de siste rødvinsglassene ble drukket. Det som skapte påskestemning rundt desserten var sausen jeg slynget rundt den ferdige kvadraten av søt, sprø og myk brownies. Ferskpressede appelsiner tilstatt litt sukker og en vaniljestang, reduseres ved svak varme, til det nærmest står igjen som en sirup. Et vell av sitrus blir igjen i en knallgul saus, som et godt kontra til den søte og litt bitre sjokoladen. (Sausen ble laget i god tid før middagen) Som følge valgte jeg denne gangen kiwi og mango (fordi det var tilgjengelig i kveld). Mørkbrent presskaffe er for meg et must. Anbefalingene gis herved videre. 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s