Mastic (Pistacia lentiscus)


Mastiktreet finnes flere steder rundt Middelhavet, men kvaen høstes, såvidt jeg vet,  bare på Chios. På den sørlige delen av Chios finnes store områder med mastiktrær. De små middelalderbyene som ligger der, går under fellesbetegnelsen Mastichochoria. Mastikkvaen har gjennom århundrer bidratt til inntekter til øya, og historier forteller blant annet om hvordan haremspikene i sultanens palass i Istanbul tygde mastik. Jeg møtte mastiksmaken først gjennom likør, som ofte blir servert som et lite velkomstglass på restaurantene på Chios. Ellers møter jeg mastik i  tyggegummi, eller hvite, digre, deilige karameller. Mange sverger til hår- og hudpleieprodukter tilsatt mastik. I følge disse sidene kan mastik kurere alt fra hoste, via mageonde og slangebitt. Den brukes også som smakstilsetting i forskjellige matprodukter, som nevnt på sidene til epicoria. Når jeg tenker meg om, finnes en siste rest av Turkish Delight med mastik-smak, innerst i skapet mitt.

Mastikkvaen kalles også chiotiske tårer, fordi de fremstår som nettopp tårer etter at det snittes i barken og tårene pipler ut. Trærne er rundt 2-3 meter høye og har en  dyp grønn farg, så trærne bidrar til å gi grønnfarge til et landskap som ellers er ganske tørt. Når stammen blør, faller mastikdråpene ned på bakken, og  derfor har trærne et lag med sand rundt stammen. Dette gjøres for å lette arbeidet med å plukke disse små kvaeklumpene. Alt arbeidet gjøres for hånd, og det sier seg selv at plukkingen skjer mer eller mindre i krypemodus under tette grener.

Besøker du en av landsbyene i Mastichochoria ser du garantert damer som sitter utenfor egne dører og plukker rusk og rask fra de dyrbare  mastikklumpene. Et tidkrevende arbeid som fortsatt gjøres for hånd, men som for oss som bare observerer arbeidet, gir et inntrykk av ro.   Mastik er noe av det som er typisk chiotisk, og produkter med mastik er å få kjøpe over alt på øya. I tillegg finnes egen butikk med mastikprodukter; MastihaShop. Nok en smak av denne øya som ikke slutter å fascinere meg.

IMG_2106

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.