Kanelsnurrer


 

Morten Schakenda inspirerer.  Med en helt vanlig dag som fridag, måtte jeg prøve meg på hans kanelsnurrer. Oppskriften fant jeg i boken Morten Schakenda – om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom. Ellers finnes mer om han og bakeriet hans på hjemmesiden til bakeriet.

“Du får en aha-opplevelse av å dra til Lom og sette tennene i Mortens brød. Hvordan får han det til? Hvordan er et stykke brød blitt til kunst?” sier Leif Ove Andsnes i boken.

Til 16 kanelsnurrer trenger du følgende:

1 kg hv.mel

1/2 l H-melk

150 gr sukker

15 gr salt

15 gr kardemomme

1 stort egg

50 gr fersk gjær

150 gr smør i terninger

Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca 15 min på sakte fart, til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i små terninger og elt i nye 15 min. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, og la den heve i 1 1/2 time.

Mål opp 125 gr mykt smør

125 gr sukker

2ss kanel

Strø mel på bakebordet, kjevle ut deigen i et rektangel på ca 40 *50 cm. Smør smøret på deigne, og strø sukker og kanel jevnt utover. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på angsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du 3 lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30 * 50-60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers. Hver strimmel snurres og knytes smammen til en knute. Knutene heves under plast i 1 time. Pensle med smmenpisket egg og strø med sukker. Stek i 175 grader i 20 min.

***

Jeg var novise på denne måten å lage gjærdeig, og må si jeg var ganske skeptisk da alt skulle blandes sammen kaldt med en gang. Deigen ble en diger klump, som ikke viste spesiell smidighet. Men så blir smørbitene tilsatt og nye 15 min i maskinen, og etterhvert kommer en fantastisk deig fram. Den kan forsåvidt virke noe kompakt. Jeg tilsatte ca 1/2 dl melk i tillegg for å få en smidigere deig, men i ettertid ser jeg at det kanskje var unødvendig.

Tålmodighet var nødvendig i denne prosessen, og det er vel også noe Schakenda er kjent for. Lange gjæringsprosesser. Tidsfaktoren er avgjørende for resultatet, og det har han jo rett i.

Her er snurrene klare til siste heverunde.

Så var det ytterlig venting i nok 1 time – under plast. Før steking ble de penslet med sammenpisket egg. Jeg fulgte oppskriften og stekte ved 175 grader i 20 min, men da var de for lyse etter min smak. Neste gang vil jeg nok justere opp steketemperaturen. Men som kjent – alt skal gjøres en første gang, og dette var første gang etter en Schakenda-oppskrift. Resultatet ble derfor ikke helt optimalt, men etter sigende smakte de fortreffelig. Fersk gjærbakst er noe for seg selv. Den skaper forventninger lenge før den er ferdig, og vet å forføre med deilige dufter.

Gjærdeiger er noe jeg har trodd jeg har hatt kontroll på, men i dag har lært noe vesentlig nytt i forhold til deig og heveprosessen. Aldri har jeg brukt lenger tid på et tilsvarende produkt, men det var verdt tiden det tok. Det skremmer meg ikke fra å bruke samme oppskrift seinere – for å lage et enda bedre resultat enn dette første.

Reklamer

2 kommentarer om “Kanelsnurrer

  1. Tilbaketråkk: KANELSNURRER–PÅ “KANELBULLENS DAG” | Frappemania's verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..