Mesta


Hvis du er interessert i tidsreiser, reis til Mesta,  som er en av middelalderbyene sør på Chios. Mesta, ligger 3, 5 mil sør-vest for Chora, og er en av flere byer i Mastichochoria.  Gatene er smale, tidvis overbygde, og ble opprinnelig dimensjonert med tanke  på at to esel kunne passere hverandre. Brosteinene dominerer, med egne dimensjoner og diagonale mønster til vannrenner i de smale gatene. Festningsmurene som har to innganger, har vernet byen i århundrer. Gatene innenfor fremstår ved første møte en smule labyrintiske og litt forvirrende, men området er lite, og det er ingen problem med å finne fram, eller tilbake. Her bor menneskene som de har gjort i århundrer. Dette historiske, autentiske miljøet tiltrekker seg naturlig nok turister, også for overnatting. Flere og flere steinhus restaureres. Heldigvis er reglene for restaurering svært strenge, og ingen fasade kan endres. Selv nye hus i dette området skal ha steinfasader. Noen av de restaurerte husene er gjort om til hotell. Overnattingsstedene ligger spredt, og i steden for et vanlig hotellrom, får du kanskje et helt lite steinhus.  Medieval Castle Suites er navnet hvis du finner denne type overnatting interessant.

CHIOS08 275 CHIOS08 281

Kirken, Agia Paraskevi, ligger sentralt ved byens torg, og er en av de større kirkene på Chios, i tillegg til å være en av de eldste, med historie fra 1709. Inngangspartiet utmerker seg fra andre fasader i byen, med sin lys blå fasade.

CHIOS08 284CHIOS08 286

Et lite stilleben i utkanten av torget. Steinfasadene dominerer, men f.eks. drueranker, bougenvillea, planter i krukker  og metallbøtter, myker opp miljøet i de trange gatene. I en by hvor solen ikke når alle kroker, får lyset en utrolig virkning der det kommer til. Et av de mange smugene som er trange, og tidvis ganske mørke.

CHIOS08 289CHIOS08 291

En fargerik grunnmur fanget min umiddelbare interesse. Her ligger historien i malingslagene –  lag på lag med blåmaling.  Ved besøkets slutt møtte denne krukken meg. Krukken med det jeg tror er en bignonia, pryder inngangen til en av husene i ytterkant av byen. Øyeblikk som må fanges. Chiosonline.gr har lagt ut en filmsnutt på YouTube, så har du lyst,  kan du bare bli med på en vandring gjennom byen. Mer informasjon om Mesta, kan du feks få her, på sidene til travel-to-chios.com. På en filmsnutt fra EllopiaMedia kan du se tradisjonsdans fra Mesta, sommeren 2008. Mesta er såvisst verdt et besøk, og ett til.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..